Do expozičného fondu múzea pribudlo 60 diel Andyho Warhola

11.07.2008 Medzilaborce

Medzilaborce 11. júla (TASR) - Zhruba 60 nových diel kráľa pop-artu Andyho Warhola pribudlo do expozičného fondu múzea nesúceho meno umelca v Medzilaborciach.
Múzeum moderného umenia A. Warhola ich vystaví pri príležitosti nedožitých 80. narodenín umelca svetového mena v auguste. \"Na plánovanú inauguráciu diel spojenú s afterpárty chceme pozvať zberateľov týchto diel aj príbuzných z USA, preto je ťažké určiť presný termín inaugurácie, \" uviedol dnes pre TASR kurátor múzea Martin Cubjak. Dodal, že v priebehu jedného - dvoch týždňov by mal byť termín slávnostného predstavenia spomínaných diel známy.
Nové obrazy získalo múzeum hlavne od štyroch slovenských podnikateľov pôsobiacich v zahraničí, ktorí ich zakúpili a medzilaboreckej kultúrnej inštitúcii prepožičali na dobu neurčitú.
\"V múzeu, ktoré je vedľa Warholovho rodiska Pittsburghu jedným z dvoch na svete, tak už bude 230 originálov z ateliéru extravagantného umelca. Pribudne nám portfólio Goetheho, Katedrály v Cologne, Kamufláže a pod. , \" doplnil Cubjak.
Andy Warhol sa narodil 6. augusta. Umelec, ktorého rodičia pochádzali z Mikovej na východnom Slovensku, zomrel ako 58-ročný.
 

Vyberte región